Monday, 8 June 2015

189 Questions of the French Revolution

THE FRENCH REVOLUTION | History | Class IX | Chapter-1

Question Answers of the French Revolution
189 One-liner Q & A of the French Revolution

The Complete Revision of All Important Points of the French Revolution

1. On which day was Paris on alarm?
Ans: 14th July 1789
2. Whom did the king command to move into the city?
Ans: The troops
3. What rumour spread in Paris?
Ans: Rumours spread in Paris that king had commanded his troops to move in the city and he would soon order the troops to open fire upon the citizens.
4. How many people gathered in front of the town hall?
Ans: Some 7000 men and women
5. Why did they break into a number of government buildings?
Ans: In search of arms and hoarded ammunition
6. Why did a group of several hundred people storm the fortress prison Bastille?
Ans: In search of hoarded ammunition
7. How many prisoners were there in Bastille?
Ans: Seven
8. Why was Bastille hated by all?
Ans: Because it stood for the despotic power of the king.
9. Who bought the stone fragments of Bastille?
Ans: Those who wished to keep the souvenir of its destruction.
10. Who became the king of France in 1774?
Ans: Louis XVI
11. Which family did the king belong to?
Ans: The king belonged to the bourbon family.
12. At what age did Louis become the king of France?
Ans: Louis XVI was 20 years old when he became the king of France.
13. Who was Louis married to?
Ans: He was married to Marie Antoniette.
14. Upon his accession, what did he find?
Ans: He found an empty treasury.
15. Whom did France help under Louis Xi to gain their independence?
Ans: France helped the thirteen American colonies to gain independence.
16. What do you mean by the term Old Regime?
Ans: The term Old Regime is usually used to describe the society and institutions of France before 1789.
17. How many peasants were there in France?
Ans: 90 percent of the total population.
18. What do you mean by the term “tithes”?
Ans: The tax taken by the churches from peasants was called tithes.
19. Who were the members of the first two estates?
Ans: Clergy and Nobility.
20. What was the direct tax called?
Ans: Taille
21. Who had the burden of taxes of the state?
Ans: The third estate alone had the burden of taxes.
22. What services were the peasants obliged to render to the lord?
Ans: The services rendered by the peasants are – to work in his house and fields, to serve in the army or to participate in building roads.
23. What was the population of France in 1715?
Ans: 23 million
24. What was the population of France in 1789?
Ans: 28 million
25. What was the staple food of the people of France?
Ans: Bread
26. What is Subsistence Crisis?
Ans: An extreme situation where the basic means of livelihood are endangered is called subsistence crisis.
27. What idea did the philosopher John Locke give?
Ans: John Locke sought to refute the Doctrine of Divine and absolute right of the monarch.
28. What idea did the philosopher Jean Jacques Rousseau give?
Ans: He gave the idea that there should be a relation between people and their representatives.
29. What idea did Montesquieu give?
Ans: Montesquieu gave the idea of the division of power within the government between the legislature, the executive and the judiciary.
30. Where were the ideas of the philosophers discussed?
Ans: The ideas of the philosophers were discussed in salons and coffee houses.
31. Why could the king not pass the proposal for new taxes alone?
Ans: Because he had to call the estates general to pass the proposal for new taxes.
32. When was the last time meeting of the estates general called?
Ans: In 1614
33. When did Louis XVI call the meeting of the Estates General?
Ans: On 5th May 1789
34. Where were the delegates hosted?
Ans: A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates.
35. How many representatives did the first and the second estates send?
Ans: The first and the second estates sent 300 representatives each.
36. How were the representatives of the first and the second estates seating in the assembly?
Ans: The representatives of the first and the second estates were seating in rows facing each other on two sides.
37. How many members were sent by the third estate?
Ans: 600 members
38. Who were standing at the back in the assembly?
Ans: The representatives of the third estate.
39. Who represented the third estate?
Ans: The third estate was represented by its more prosperous and educated members.
40. Who were denied entry to the assembly?
Ans: Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly.
41. How many letters had the representatives of the third estate brought with themselves?
Ans: 40000 letters containing the grievances and demands of those who could not come.
42. On which principle had the estates general voted in the past?
Ans: On the principle that each estate had one vote.
43. What did the third estate demand?
Ans: The representatives of the third estate demanded that voting now be conducted by the assembly as a whole, where each member would have one vote.
44. What happened when the king rejected the proposal of the third estate?
Ans: The members of the third estate walked out of the assembly in protest.
45. How did the representatives view themselves?
Ans: The representatives of the third estate viewed themselves as spokesmen for the whole French Nation.
46. When and where did they assemble?
Ans: They assembled on 20th June on the ground of Versailles.
47. What did the newly declared National Assembly swear?
Ans: The newly elected National Assembly swore that they would not disperse till they had drafted a constitution for France that would limit the powers of the monarch.
48. Who led them?
Ans: They were led by Mirabeau and Abbe Sieyes.
49. Who was Mirabeau?
Ans: Mirabeau was born in a noble family but was convinced of the need to do away with a society of feudal privilege.
50. What did Mirabeau do?
Ans: Mirabeau brought a journal and delivered powerful speeches to the crowds assembled at Versailles.
51. Who was Abbe Sieyes?
Ans: Abbe Sieyes was a priest.
52. What was “What is the third estate”?
Ans: “What is the third estate” was an influential pamphlet written by Abbe Sieyes.
53. Where was the National Assembly Busy?
Ans: In drafting constitution at Versailles.
54. What had meant a bad harvest?
Ans: Severe winter
55. What did the crowds of angry women do after spending hours in long queues?
Ans: After spending hours in long queues at bakery, crowds of angry women stormed into the shops.
56. When and by whom was the fortress prison Bastille stormed?
Ans: Bastille was stormed by the agitated crowd on 14th July 1789.
57. What rumour spread in the countryside from village to village?
Ans: In the countryside rumours spread from village to village that the lords of manor had hired bands of brigands who were on their way to destroy the ripe crops.
58. Who were caught in a frenzy of fear?
Ans: Peasants
59. What did the peasants do in a frenzy of fear?
Ans: Peasants in several districts seized hoes and pitchforks and attacked Chateaux.
60. What did the peasants loot?
Ans: The peasants looted the hoarded grain.
61. What did the peasants burn?
Ans: The peasants burnt down documents containing records of manorial dues.
62. What did the nobles do when the peasants attacked Chateaux?
Ans: A large number of nobles fled from their homes and many of them migrated to neighbouring countries.
63. What did Louis XI finally do?
Ans: Louis XI finally accorded recognition to the National Assembly and accepted the principle that his powers would from now be checked by a constitution.
64. How did the Assembly abolish the feudal system of obligation and taxes?
Ans: The assembly abolished the feudal system of obligation and taxes by passing a decree on the night of 4th August 1789.
65. Members of which state were forced to give up their privileges?
Ans: Clergy
66. Whose lands were confiscated?
Ans: Lands owned by church were confiscated.
67. When did the National Assembly complete the draft constitution?
Ans: The National Assembly completed the draft constitution in 1791.
68. What was the main purpose of the constitution?
Ans: The main object of the constitution was to limit the powers of the monarch.
69. Who were now assigned the powers instead of being concentrated in one hand?
Ans: Powers instead of being concentrated in the hands of one person, were now separated and assigned to different institutions – the legislature, the executive and the judiciary.
70. How did France become a constitutional monarchy?
Ans: Powers instead of being concentrated in the hands of one person, were now separated and assigned to different institutions – the legislature, the executive and the judiciary. This made France a constitutional monarchy.
71. Who had the right to choose the National Assembly?
Ans: Citizens voted for a group of electors, who in turn chose the National Assembly.
72. Who were Active Citizens?
Ans: Only men above 25 years of age who paid taxes equal to at least 3 days of a labourers wage were given the status of Active Citizens, that is, they were entitled to vote.
73. Who were Passive Citizens?
Ans: The remaining men and all women who did not pay taxes equal to at least 3 days of a lobourers wage were given the status of Passive Citizens.
74. What was the eligibility to qualify as an elector and then as a member of the National Assembly?
Ans: To qualify as an elector and then as a member of the National Assembly, a man had to belong to the highest bracket of taxpayers.
75. With what did the constitution of France begin?
Ans: The constitution of France began with a Declaration of the Rights of Man & Citizen.
76. What were established as “Natural & Inalienable” rights?
Ans: Rights such the right to life, freedom of speech, freedom of opinion, equality before law, were established as “Natural & Inalienable” rights, that is, they belonged to each human being by birth and could not be taken away.
77. Who had to protect each citizen’s natural rights?
Ans: It was the duty of the state to protect each citizen’s natural rights.
78. What does the broken chain stand for?
Ans: The broken chain stands for the act of becoming free.
79. What does ‘The bundle of rods of fasces’ mean?
Ans: It means that one rod can be easily broken, but not an entire bundle. Strength lies in unity.
80. What do you mean by ‘The eye within a triangle radiating light’?
Ans: The all – Seeing Eye stands for knowledge. The rays of the sun will drive away the clouds of ignorance.
81. What is sceptre?
Ans: Sceptre is a symbol of power.
82. What do you mean by “Snake biting its tail to form a ring”?
Ans: It is a symbol of Eternity. A ring has neither beginning nor end.
83. What do you mean by “Red Phrygian Cap”?
Ans: It was the cap worn by a slave upon becoming free.
84. What are the National Colours of France?
Ans: Blue, White and Red are the National Colours of France.
85. What do you mean by “Law Tablet”?
Ans: It means that law is same for all, and all are equal before it.
86. What did Louis XVI do after signing the constitution?
Ans: After signing the constitution, Louis XVI entered into secret negotiations with the king Prussia.
87. Against whom did the National Assembly declare war?
Ans: The National Assembly declared war against Prussia & Austria.
88. When did the National Assembly declare war against Prussia & Austria?
Ans: The National Assembly declared war against Prussia & Austria in April 1792.
89. Why were the rulers of other neighbouring countries worried by the developments in France?
Ans: The rulers of other neighbouring countries were worried by the developments in France because they thought that like the citizens of France their citizens might also revolt.
90. What had the kings of the neighbouring countries planned?
Ans: The kings of the neighbouring countries had planned to send troops to put down the events that had been taking place in France since the summer of 1789.
91. Who composed the song “Marseillaise”?
Ans: The song “Marseillaise”was composed by the poet, Roget de L’isle.
92. Who sang Marseillaise for the first time?
Ans: The Volunteer who came to join the army sang Marseillaise for the first time while marching towards Paris from Marseilles.
93. What is the National Anthem of France?
Ans: “Marseillaise”is the National Anthem of France.
94. What were the women doing while the men were away fighting at the front?
Ans: While the men were away fighting at the front, women were left to cope with tasks of earning a living and looking after the families.
95. What was the problem with the constitution of France?
Ans: The constitution of 1791 in France gave political rights only to richer sections of society.
96. What were the important rallying points?
Ans: Political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own forms of actions.
97. Which was the most successful political club?
Ans: Jacobin Club was the most successful political club.
98. How did the Jacobin Club get its name?
Ans: The Jacobin Club got its name from the former convent of St. Jacob in Paris.
99. What were the women doing throughout the period?
Ans: The women had been active throughout the period. They formed their own political clubs.
100. Who were the members of the Jacobin Club?
Ans: The members of the Jacobin Club were belonged mainly to the less prosperous sections of society like small shopkeepers, artisans such as shoemakers, pastry cooks, watch-makers, printers, as well as servants and daily wage workers.
101. Who was the leader of the Jacobin Club?
Ans: Maximilian Robespierre was the leader of the Jacobin Club.
102. What did the Jacobins start wearing?
Ans: A large group among the Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers.
103. What were the Jacobins known as/called?
Ans: The Jacobins came to be known as the sans-culottes, literally meaning ‘those without knee breeches.
104. What did the sans-culottes men wear in addition?
Ans: Sans-culottes men wore in addition the red cap that symbolized liberty.
105. What were the women not allowed to wear?
Ans: The women were not allowed to wear red cap.
106. What happened in the palace of Tuileries?
Ans: On the morning of August 10 they stormed the palace of Tuileries, massacred the king’s guards and held the king himself as hostage for several hours.
107. What happened to the royal family?
Ans: The assembly voted to imprison the royal family.
108. What was the newly elected assembly called?
Ans: The newly elected assembly was called the convention.
109. When was France declared a republic?
Ans: On 21 September 1792
110. What do you mean by a republic?
Ans: A republic is a form of government where the people elect the government including the head of the government,
111. What punishment was given to Louis XVI?
Ans: Louis XVI was sentenced to death by a court on the charge of treason.
112. Where and when was Louis XVI executed?
Ans: Louis XVI was executed publicly at the Place de la Concorde on 21st January 1793.
113. Which period is referred to as the reign of terror?
Ans: The period from 1793 to 1794 is referred to as the reign of terror.
114. What was Robespierre’s policy?
Ans: Robespierre followed a policy of severe control and punishment.
115. Whom did Robespierre see as being ‘enemies’ of the republic?
Ans: Robespierre saw ex-nobles and clergy, members of other political parties, even members of his own party who did not agree with his methods as being enemies of the republic.
116. What happened to those whom Robespierre saw as being enemies of the republic?
Ans: Those whom Robespierre saw as being enemies of the republic were arrested, imprisoned and then tried by a revolutionary tribunal. If the court found them guilty, they were guillotined.
117. What was guillotine?
Ans: Guillotine was a device consisting of two poles and a blade with which a person was beheaded.
118. Who invented guillotine?
And: Dr. Guillotine
119. How did guillotine get its name?
And: The device got its name by Dr. Guillotine who invented it.
120. What were peasants forced to do?
Ans: The peasants were forced to transport their grain to the cities and sell it at prices fixed by the government.
121. What was forbidden to eat?
Ans: The use of more expensive white flour was forbidden.
122. What were all the citizens required to eat?
Ans: All citizens were required to eat the pain d’egalite (equality bread), a loaf made of whole wheat.
123. How else was equality sought to be practiced?
Ans: Equality was also sought to be practiced through forms of speech and address.
124. Instead of traditional address what were all French men & women called henceforth?
Ans: Instead of the traditional Monsieur (Sir) and Madame (Madam) all French men & women were henceforth called Citoyen & Citiyenne (citizen).
125. What were the buildings of the churches converted into?
Ans: The buildings of the churches were converted into barracks and offices.
126. What did the supporters of Robespierre begin demanding?
Ans: Robespierre pursued his policies so relentlessly that even his supporters began to demand moderation.
127. When and why was Robespierre arrested?
Ans: Robespierre was convicted by court in July 1794, arrested and on the next day sent to the guillotine.
128. Who got the opportunity to seize power after the fall of the Jacobin Government?
Ans: After the fall of the Jacobin Government, middle classes got the opportunity to seize power.
129. When were the non-propertied sections of society once again denied the right to vote?
Ans: After the fall of the Jacobin Government the new constitution denied the non-propertied sections of society right to vote.
130. How many legislative councils were provided in the new constitution?
Ans: The new constitution provided for two elected legislative councils.
131. Who elected the directory?
Ans: The two legislative council elected the directory.
132. What was directory?
Ans: Directory was an executive made up of five directors (members).
133. What was the reason of the directory to be instable?
Ans: The directors often clashed with the legislative councils, who then sought to dismiss them.
134. What paved the way for the rise of Napoleon Bonaparte?
Ans: The political instability of the directory paved the way for the rise of a military dictator, Napoleon Bonaparte.
135. How can you say that women were active during the revolution?
Ans: From the very beginning women were active participants in the events which brought so many changes in the French society.
136. What did most women of the third estate do?
Ans: Most women of the third estate had to work for a living.
137. What was the hope of the women involved in the revolution?
Ans: The women involved in the revolution hoped that their involvement would pressurize the revolutionary government.
138. What did the women work as?
Ans: The women worked as seamstresses or laundresses, sold flowers, fruits and vegetables at market or were employed as domestic servants in the houses of prosperous people.
139. What did most women lack?
Ans: Most women did not have access to education or job training.
140. Whose daughters could study at a convent?
Ans: Only the daughters of nobles or wealthier members of the third estate could study at a convent, after which their families arranged a marriage for them.
141. What was the condition of the working women?
Ans: Working women had also to care for their families, that is, cook, fetch water, queue up for bread and look after their children.
142. Why did women start their own political clubs and newspaper?
Ans: Women started their own political clubs and newspapers in order to discuss and voice their interests.
143. How many woman’s clubs came up in different French cities?
Ans: About sixty women’s clubs came up in different French cities.
144. Which was the most famous women’s club?
Ans: The Society of Revolutionary and Republican Woman was the most famous women’s club.
145. What was the main demand of the women?
Ans: One of the main demands of the women was that women enjoy the same political rights as men.
146. Why were the women disappointed by the Constitution of 1791?
Ans: Women were disappointed that the Constitution of 1791 reduced them to Passive Citizens.
147. What were the demands of the women?
Ans: The women wanted the right to vote, to be elected to the assembly and to hold political ofiice.
148. What was compulsory for all girls?
Ans: Together with opening of the state schools, schooling was made compulsory for all girls.
149. Who tried to improve the lives of women?
Ans: In early years the revolutionary government introduced laws to improve the lives of women.
150. What could girls no longer be forced to do?
Ans: The girls could no longer be forced into a marriage against their will by their fathers.
151. Which law was issued about marriage?
Ans: Marriage was made into a contract entered into freely and registered under civil law. Divorce was made legal.
152. Who could apply for divorce now?
Ans: Divorce now could be applied for by both men and women.
153. What things could women do now?
Ans: Women could now train for job, could become artists or run small businesses.
154. When were the women’s clubs closed?
Ans: During the reign of terror the new government issued laws ordering closure of the women’s clubs and banning their political activities.
155. What was the condition of the prominent women during the reign of terror?
Ans: Many prominent women were arrested and many of them were executed.
156. How long did women’s movements for voting rights and equal wages continue?
Ans: Women’s movements for voting rights and equal wages continued through the next two centuries in many countries in the world.
157. How was the fight for vote carried?
Ans: The fight for vote was carried through an International Suffrage Movement during the late nineteenth century and the early twentieth century.
158. Why was the example of the political activities of the French women kept alive?
Ans: The example of the political activities of the French women was kept alive as an inspiring memory.
159. In which year did the women of France win the right to vote?
Ans: In 1946
160. Name any one most revolutionary social reform of the Jacobin Regime?
Ans: One of the most revolutionary social reforms of the Jacobin Regime was the abolition of slavery in French colonies.
161. Who were the important suppliers of commodities such as tobacco, indigo, sugar and coffee?
Ans: The colonies in the Caribbean – Martinique, Guadeloupe and San Domingo were important suppliers of commodities such as tobacco, indigo, sugar and coffee.
162. Why was there a shortage of labour on the plantations?
Ans: The reluctance of Europeans to go and work in distant and unfamiliar lands meant a shortage of labour on the plantations.
163. When did the slave trade begin?
Ans: The slave trade began in the seventeenth century.
164. What do you mean by the triangular slave trade?
Ans: The slave trade between Europe, Africa and the Americas is known as the triangular slave trade.
165. Where did the French merchants buy slaves?
Ans: The French merchants sailed from the ports of Bordeaux and Nantes to the African coast where they bought slaves from local chieftains.
166. How did the French merchants bring slaves to the Caribbean?
Ans: Branded and shackled, the slaves were packed tightly into ships for three months long voyage across the Atlantic to the Caribbean.
167. Who bought the slaves from the French merchants in the Caribbean?
Ans: The plantation owners bought the slave from the French merchants in the Caribbean.
168. How was the growing demand in European markets for sugar, coffee and indigo met?
Ans: The growing demand in European markets for sugar, coffee and indigo was met by the exploitation of slave labour.
169. What was the importance of slave trade for port cities like Bordeaux and Nantes?
Ans: Port cities like Bordeaux and Nantes owned their economic prosperity to the flourishing slave trade.
170. What did the National Assembly do to abolish slavery?
Ans: The National Assembly held long debates about whether the rights of man should be extended to all French subjects including those in the colonies.
171. When were the slaves in the French overseas possessions freed?
Ans: The convention in the 1794 legislated to free all slaves in the French overseas possessions.
172. Who reintroduced slavery in France?
Ans: Ten years later Napoleon reintroduced slavery in France.
173. How did the plantation owners understand their freedom?
Ans: The plantation owners understood their freedom as including the right to enslave African Negros in pursuit of their economic interests.
174. When was slavery finally abolished in French colonies?
Ans: Slavery was finally abolished in French colonies in 1808.
175. Who passed laws to translate the ideals of liberty and equality into everyday practice?
Ans: The revolutionary governments took it upon themselves to pass the laws that would translate the ideals of liberty and equality into everyday practice.
176. Name any one important law that came into effect soon after the storming of Bastille?
Ans: One important law that came into effect soon after the storming of Bastille in the summer of 1789 was the abolition of censorship.
177. What was proclaimed to be a natural right?
Ans: The Declaration of the rights of Man and Citizen proclaimed freedom of speech and expression to be a natural right.
178. What do you mean by the “Freedom of Press”?
Ans “Freedom of Press” means that opposing views of events can be expressed.
179. What attracted a large number of people?
Ans: Plays, songs and festive processions attracted a large number of people.
180. When did Napoleon Bonaparte crown himself emperor of France?
Ans: Napoleon Bonaparte crowned himself emperor of France in 1804.
181. What did Napoleon Bonaparte set out to conquer?
Ans: Napoleon Bonaparte set out to conquer neighbouring European countries, dispossessing dynasties and creating kingdoms where he placed member of his family.
182. What did Napoleon see his role as?
Ans: Napoleon saw his role as a modernizer of Europe.
183. Name some laws introduced by Napoleon?
Ans: Napoleon introduced many laws such as the protection of private property and a uniform system of weights and measures provided by the decimal system.
184. What was Napoleon seen as?
Ans: Many people saw Napoleon as a liberator who would bring freedom for the people.
185. What was the Napoleonic Armies come to be viewed as?
Ans: Soon the Napoleonic Armies came to be viewed as an invading force.
186. When and where was Napoleon defeated?
Ans: Napoleon was defeated in 1815 at Waterloo.
187. Which revolutionary ideas of Napoleon had a long effect?
Ans: The revolutionary ideas of liberty and modern laws had an impact on people long after Napoleon had left.
188. What were the most important legacy of the French Revolution?
Ans: The ideas of liberty and democratic rights were the most important legacy of the French Revolution.
189. Name the two individuals of India who responded to the ideas coming from revolutionary France?
Ans: Tipu Sultan and Raja Ram Mohan Roy

The End

Blogger Tricks

Thursday, 19 June 2014

109 Quiz Questions for school

109 Mind Blowing Quiz Questions


Quiz Questions for school children
It can't be possible to answer all these quiz questions. These quiz questions can be asked in schools before selecting students for the School Quiz Competition.

Note: These quiz questions are based on various subjects. So, one needs to have a sharp brain to answer. I have tried my best to make this quiz interesting. These questions can be tagged under Science Quiz, Maths Quiz, Reasoning Quiz, General Knowledge Quiz and General Awareness Quiz.
Are you you ready for the quiz?

So let's start the mind blowing quiz round.

Quiz Question No. 1 to 25

Quiz Question No.1. ‘हसना’ शब्द को सही करके लिखें. ----------------------------------
2. मैं खाता हूँ’ को English में लिखें। ---------------------------------
3. Do you know the name of ten cricketers? ----------------
4. Who is known as ‘Tiger of Mysore’?
5. IPL stands for –
6. Who was the first guru of Sikhs?
7. July month is named after the name of –
8. What is the minimum age to vote in India? ____years
9. Name the new state of India and its capital.
10. 'THE BANKER TO EVERY INDIAN' is the punch line of which bank?
11. When we heat water what is the maximum temperature water can reach?
12. An electric train's steam is moving in south east direction. By what measure should the train rotate to move the steam in south west direction?
13. Ornithology is related to birds, in the same way Zoology is related to –
14. There are how many bones in human body?
15. Write the full form of 'NEWSPAPER' –
16. What are the three primary colours?
17. Who is the first man to step on Mars?
18. Mahatma Gandhi was -------------------- by profession. (Teacher, doctor, engineer, lawyer, geologist)
19. Who was the chairman of the committee which drafted Indian constitution?
20. Bihar Diwas is celebrated on –
21. We wear cotton clothes in summer because air is not able to pass through it. True or false?
22. Balloon rises in air because Balloon is lighter than air. True or false?
23. As all other animals are afraid of lion, lion is also called ________________________________
24. The sun is at the other side of the earth in the night due to rotation of earth around the sun. True or False?
Quiz Question No.25. Fill with words ‘listens’ or ‘heard’ at appropriate places.
(a) Sanjay ------------- to music.
(b) Hari --------------- a noise.

Quiz Question No. 26 to 50

Quiz Question No.26. At night we should not sleep under trees because:
27. Water’s three forms are - ---------------, --------------------- and --------------------.
28. ‘ऐ मेरे वतन के लोगों, जरा आँख में भर लो पानी” song has been sung by whom?
29. A is father of B. C is wife of B. D is son of C. What is D of A?
30. Complete the pattern:
AB: ZY, BC: YX, CD: XW, DE: ------
31. Write the greatest 9 digit even number using three 4s, three 7s and three 8s.
32.ठंडक में मैं पैदा होती, दिखती ऐसे जैसे फूलों पर मोती
घासपात और फूलों पर सोती, देख सवेरा गायब हो जाती
मैं कौन हूँ?
33. Sneha was facing west. She travels 20meters and turns right. Which direction is she facing now?
34. Complete the pattern:
School: Principal Team: -----------
35. Write the full form of VIBGYOR?
36. What is the full form of IIT?
37. रामायण में राम की माँ का नाम बताओ।
38. Jaundice बीमारी में शरीर का कौन भाग प्रभावित होता है। Kidney/ Liver/ Heart/ Lungs
39. A bus and a jeep start together. If the speed of bus is 90 Km per hour and that of jeep is 60 km per hour, after half an hour the bus will be ahead of jeep by what Km?
40. What was the first message sent between 2 computers?
41. Manmohan Singh is no more the Prime Minister of India because:
42. During rains one should not take shelter below trees because:
43. Blood is red because:
44. India was golden bird on ancient times because:
45. Gandhi Ji is called Father of Nation because:
46. Vikramaditya was a famous king because:
47. What is the production house of Shahrukh Khan?
48. Name the train which runs on magnet.
49. Which country other than France has signs written on roads in 2 languages.
Quiz Question No.50. Which important monarch had Monalisa hung in his bedroom?

Quiz Question No. 51 to 75
Quiz Question No.51. Harry potter’s fans developed a site recently which offers you online classes at Hogwarts i.e. Harry’s School.
52. Females of which species eat their males.
53. In which direction does the earth rotate?
54. Which footballer was a member of 3 world cup winning teams?
55. What is fool’s gold?
56. Which material doesn’t burn in fire easily?
57. Most of the big cities are situated on the bank of rivers because:
58. Human beings have four types of teeth because:
59. Man is a social animal because:
60. India has democracy because:
61. Meaning of 'Rome was not built in a day' –
62. A tie match means-
63. What is difference between?
[1] See and sea-
[2] Our and hour-
[3] Peer and pear-
[4] Chair and cheer-
64. First women pilot of India –
65. Rohan was -------------------- the newspaper.
66. Sunil is -------------------- physics.
67. Which runs faster? Cold or hot and how?
68. 'Don't jump to a
69. Sky looks blue because:
70. Stars twinkle because:
71. Why do we sleep at night?
72. Why does the moon come after the sun?
73. Why do we see so many stars in the sky?
74. Can aeroplane reach moon? Why?
Quiz Question No.75. Which ship sails under water?

Quiz Question No. 76 to 109
Quiz Question No.76. Which Hindi film hero has been acting for more than 40 years?
77. Tendulkar scored how many hundreds in tests and one day?
78. Lata Mangeshker's one famous song is –
79. God loves whom?
80. Why are we sometimes happy and at times worried?
81. Why was Rome not built in a day?
82. Which train goes on rail?
83. What is soil?
84. Elements have two meanings. Write them.
85. Flowers represent
86. Gulliver’s Travel book is written by –
87. Shakespeare wrote in which language?
88. Balmiki and Tulsi Das are
89. Why does thunder and lightning come during rain?
90. We can see through glass because:
91. On television we can watch cricket match .How?
92. Who said 'TUM MUJHE KHOON DO MAIN TUMHE AAZADI DOONGA'?
93. Why Gandhi Jee did not became the PM/President of India after independence?
94. What is the election symbol of BJP?
95. What does Asoka Chakra represent?
96. What is the meaning of the three colours in our Tiranga [National Flag]?
97. Name a place where IIT is situated.
98. Who prints currency notes?
99. When one goes to America what he needs to have to buy things from shop?
100. Who is the first black president of USA?
101. India and Srilanka are separated by which strait?
102. What is delta?
103. Name 5 tributaries of Ganga.
104. Name the first three peaks of the Himalayas.
105. In winter why we feel cold?
106. How can we keep the bulb glowing?
107. How many blades does a fan have?
108. Why a wrestler does not play cricket?
Quiz Question No.109. A red rose and a white lily are lying on a table. You will pick up which? Why?

Note: These quiz questions are based on various subjects. So, one needs to have a sharp brain to answer. I have tried my best to make this quiz interesting. These questions can be tagged under Science Quiz, Maths Quiz, Reasoning Quiz, General Knowledge Quiz and General Awareness Quiz.

Sunday, 14 July 2013

Notes on Nazism and the Rise of Hitler | MCQs & Q&A

MCQs and Q&A of Nazism and the Rise of Hitler

1. When did Hitler become the Chancellor of Germany?
(a) January 30, 1923
(b) January 30, 1929
(c) January 30, 1933
(d) March 3, 1933

2. Who amongst these offered chancellorship to Hitler?
(a) Churchil
(b) Goebbels
(c) Helmuth
(d) Hindenburg

3. When did Hitler try to seize control of Bavaria and capture Berlin?
(a) 1919
(b) 1923
(c) 1929
(d) 1933

4. When did Hitler join German Worker’s Party?
(a) 1918
(b) 1919
(c) 1920
(d) 1921

5. The Nazi Party became the largest party by?
(a) 1930
(b) 1931
(c) 1932
(d) 1933

Watch this video by The Best Film Archive to have a deep knowledge of Nazism and the Rise of Hitler


6. Who among the following was assigned the responsibility of economic recovery by Hitler?
(a) Goebbels
(b) Hindenburg
(c) Hjalmar Schacht
(d) Adam Smith

7. US entered into World War II due to
(a) annexation of Poland by Germany
(b) aerial bombing on London
(c) Japanese attack on Pearl Harbour
(d) non payment of reparation dues by Germans

8. The Great Depression was a period of
(a) Political crisis
(b) Social crisis
(c) Global crisis
(d) Economic crisis

9. Hitler took over the German Worker’s Party and renamed it as
(a) Secular German Workers
(b) Socialist Workers of Germany
(c) National Socialist Party
(d) National Workers of Germany

10. What was the name given to gas chambers by Nazis?
(a) Killing Machine
(b) Solution Areas
(c) Revolutionary Ground
(d) Disinfection Areas

11. What was ‘Dawes Plan’?
(a) A plan secure loans from US bankers
(b) A plan to ease reparation terms on Germany
(c) A plan to overtake Rhineland mines
(d) An extension of Versailles treaty

12. Who was the propaganda minister of Hitler?
(a) Hjalmar Schacht
(b) Hindenburg
(c) Goebbels
(d) Helmuth

13. Why Weimar Republic was called ‘November Criminals’?
(a) because they signed armistice agreement and conceded Germany to Allies
(b) because they crushed Spartacists with the help of free Corps
(c) because they misused Article 48
(d) they secured loans from USA

14. Who from the following were not ‘November Criminals’?
(a) Socialists
(b) Spartacists
(c) Catholics
(d) Democrats

15. Reichstag refers to
(a) Imperial Germany
(b) German Parliament
(c) French Parliament
(d) Imperial England

16. During First World War against whom Germany did not fight?
(a) Austria
(b) England
(c) France
(d) Belgium

17. When was the First World War fought?
(a) 1911-1914
(b) 1914-1918
(c) 1916-1920
(d) 1941-1945

CHECK YOUR ANSWERS
17. (b) 1914-1918
16. (a) Austria
15. (b) German Parliament
14. (b) Spartacists
13. (a) because they signed armistice agreement and conceded Germany to Allies
12. (c) Goebbels
11. (b) A plan to ease reparation terms on Germany
10. (d) Disinfection Areas
9. (c) National Socialist Party
8. (d) Economic crisis
7. (c) Japanese attack on Pearl Harbour
6. (c) Hjalmar Schacht
5. (c) 1932
4. (b) 1919
3. (b) 1923
2. (d) Hindenburg
1. (c) January 30, 1933
MCQs and Q&A of Nazism and the Rise of Hitler
Nazism and the Rise of Hitler

Question-Answers of Nazism and the Rise of Hitler

1. What factors enabled the recast of Germany's Political System after World War I?
Answer:
The factors which enabled the recast of German policy after World War I were:
(a) the defeat which Imperial Germany suffered in World War I
(b) and the abdication of the German Emperor.

2. Why was the Weimar Republic not well received by the people of Germany?
Answer:
The Weimar Republic was not well received by the people because many in Germany held the Republic responsible not only for the defeat in World War I but also for the humiliating terms of the Treaty of Versailles.

3. What was the significance of the Enabling Act?
Answer:
The Enabling Act enabled Hitler to sideline the Parliament and rule by decree.

4. 19. How did Hitler propose to bring about economic recovery in Germany?
Answer:
Hitler proposed to bring about economic recovery by aiming at full production and full employment through state funded work creation programmes.
Secondly he sought to accumulate resources through expansion of territory.

5. Who were the supporters of the Nazi ideology?
Answer:
Nazi ideas found support in the army and the class of big landlords. They received the full backing of the industrialists who were alarmed at the growth of the socialist and communist parties.

6. What is meant by the term appeasement? Who adopted it towards whom?
Answer:
Appeasement means a policy of conciliating an aggressive power at the expense of some other country.
The Western powers namely Britain and France adopted a policy of appeasement towards Germany and Italy.

7. Who were the signatories of the 1940 Tripartite Pact?
Answer:
Germany, Italy and Japan were the signatories of the 1940 Tripartite Pact.

8. When and between whom was the Treaty of Versailles signed?
Answer:
The Treaty of Versailles was signed on June 28, 1919 between Germany and Britain, France and USA.

9. The Nazi Party was renamed after which organisation?
Answer:
The Nazi Party was renamed after the National Socialist German Workers Party.

10. What does the term Great Economic Depression signify?
Answer:
Great Economic Depression (1929-1934) signified the collapse of US economy which began with the crash of the Wall Street Exchange in 1929. It had repercussion all over the world and led to sustained large scale unemployment.

11. Which concept of Hitler's ideology revealed his desire for an extended empire?
Answer:
The geopolitical concept or concept of living space revealed his desire for an extended empire.

12. What were the provisions and significance of the Fire Decree (Feb. 28, 1933)?
Answer:
Provisions of the Fire Decree enabled indefinite suspension of civic rights like freedom of speech, press and assembly that had been guaranteed by the Weimar Republic. It was significant because it enabled Hitler to acquire power and dismantle the democratic structure.

13. What were the two steps taken by the Weimar Republic in 1923, to acquire political stability in Germany?
Answer:
To acquire political stability in Germany, the Weimar Republic:
(i) Introduced a new currency called Rentenmark. This considerably strengthened Germany's monetary system.
(ii) A new method was negotiated between Germany and the Allies for payment of separation dues. Thereby the French Army withdrew from the Ruhr region.

14. What marked the beginning of World War II?
Answer:
The invasion of Poland by Germany on September 1, 1933 marked the beginning of the World War II.

15. What was the reason behind the Western powers following a policy of appeasement towards Germany in the years before World War II?
Answer:
The only reason behind the appeasement policy of the western powers towards Germany was to ensure that German aggression remained directed against Communist Russia.

16. Name some countries which became victims of Hitler's aggressive policy.
Answer:
Some countries which became victims of Hitler's aggressive policy were-Poland, Austria, Czechoslovakia, Holland, Belgium, France, North Africa and Russia.

17. How did the US help Germany to overcome the 1923 financial crisis?
Answer:
'German bonds' were sold to private American investors which helped Germany pay its reparations to Britain and France.

18. Which countries were known as Axis Powers in World War II?
Answer:
Germany, Italy and Japan were known as Axis Powers.

19. What is referred to as Fascism in History? Mention two Fascist powers which existed during the Second World War.
Answer:
Fascism was first propagated by Benito Mussolini. Under the Fascist system power of the state is vested in one person or a group of persons.
The two fascist powers were Germany and Italy.

20. Name the four countries included in the Allied Powers in World War II.
Answer:
England, France, Russia and USA were included in the Allied Powers.

21. Give the name of the book written by Hitler. Mention two ideas expressed by Hitler in the book.
Answer:
Name: 'Mein Kampf Hair'
Ideas:
(i) The book expressed Hitler's belief in the superiority of the Aryan race.
(ii) His hatred for Jews.
(iii) His desire to once more make Germany a powerful nation.

22. List the single most factor for the victory of the Allies in World War I.
Answer:
The single most important factor for the victory of the Allies in World War I was the entry of USA in 1917. The Allies were strengthened by US entry.

23. How did the Republic of Germany get its name?
Answer:
The Republic of Germany was named Weimar after the name of the town where the constituent assembly had met and framed the new Constitution.

24. What was the German Parliament called?
Answer:
The German Parliament was called Reichstag.

25. How were the deputies of the Reichstag appointed?
Answer:
The deputies of the Reichstag were elected on the basis of universal adult franchise including women.

26. Mention two most important clauses of the Treaty of Versailles.
Answer:
The two important clauses of the Treaty of Versailles were:
(i) German area of the Rhine Valley was to be demilitarised.
(ii) Germany was to pay war reparation for loss and damages suffered by the Allies during the war.

27. Who were called the 'November Criminals'?
Answer:
Supporters of the Weimar Republic, mainly Socialists, Catholics and Democrats were mockingly called the 'November Criminals'.

28. What was the Nazi argument for their imperialist ambitions?
Answer:
The Nazi argument for their imperialist ambitions was, the strongest race would survive and the weak perish. To retain purity of the Aryan race they had to dominate the world.

29. What was the immediate cause for American entry in World War 11?
Answer:
Both US and Japan were competing for domination in the Pacific. The immediate cause for American entry in World War II was the sudden bombing by Japan on the American naval base at Pearl Harbour in Hawaii, destroying American ships and aircraft.

30. Why Hitler's attack on Soviet Union is in 1941 regarded 'a historic blunder'?
Answer:
Hitler's attack on Soviet Union in 1941 is regarded as a historic blunder because henceforth German armies had to simultaneously fight on two fronts. While Germans were fighting the aerial bombings of the British on the western front, the eastern front remained exposed to the powerful Soviet armies.

31. Which country used atomic bombs during World War II?
Answer:
USA used atomic bombs during World War II against Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki.

32. Who according to the Nazis were 'desirables'?
Answer:
Pure and healthy Nordic Aryans alone were considered 'desirables' by the Nazis.

33. What was Hitler's World View?
Answer:
As per Hitler's World View there was no equality between people, only racial hierarchy.

34. Mention the major events of 1941 that turned the war into a global war.
Answer:
The German invasion of Soviet Union, the Japanese attack on Pearl Harbour and United States entry in the war turned the war into a truly global war.

35. What does the term 'Genocidal War' refer to?
Answer:
The term Genocidal War refers to the mass murder of selected groups of innocent civilians in Europe by Germany, during World War II.

36. List the three stages leading to the extermination of Jews.
Answer:
The three stages in the extermination of Jews were exclusion, ghettoisation and annihilation.

37. Who were regarded and treated as 'undesirables' during the Nazi regime?
Answer:
Jews, many Gypsies, blacks living in Nazi Germany, Poles and Russian civilians belonging to German occupied territory, were treated as 'undesirables'. Even Germans who were seen as impure or abnormal were classed as 'undesirables'.

38. What event brought the end of World War II?
Answer:
Hitler's defeat and the US bombing of Hiroshima in Japan brought the end of World War II in 1945.

39. Hitler's ideas on racialism were based on which thinkers?
Answer:
Hitler's ideas on racialism borrowed heavily from thinkers like Charles Darwin and Herbert Spencer.

40. Who according to Hitler topped the racial hierarchy? Who formed the lowest rung of the hierarchy?
Answer:
The Nordic German Aryans were at the top while the Jews were located at the lowest rung of the racial hierarchy.

41. How did the common people react to Nazi behavior and propaganda of Jews?
Answer:
Many common people reacted with anger and hatred towards Jews, others remained passive onlookers scared to protest, many others protested braving even death.

42. What does the term 'Holocaust' refer to?
Answer:
The term Holocaust refers to the atrocities and sufferings endured by Jews during Nazi killing operations.

43. Where and when did Hitler and his propaganda minister Goebbels commit suicide?
Answer:
Hitler and Goebbels committed suicide collectively in the Berlin bunker in April, 1945.

44. When did the Second World War end in Europe?
Answer:
After the Soviet armies entered Berlin and Hitler committed suicide, Germany surrendered unconditionally on May 7, 1945. All hostilities ended on May 9, 1945.

45. For what was Auschwitz notorious during the Nazi period?
Answer:
Auschwitz was notorious for mass scale gassing chambers used for mass human killing.

46. Why did Germany want Sudetenland?
Answer:
Germany wanted Sudetenland because:
(i) It had a substantial German population.
(ii) This area also formed l/5th of Czechoslovakia.
(iii) It had the largest ammunition factories in the world.

47. What did Nazis fear most after the fall and death of Hitler?
Answer:
Nazis feared revenge from the Allies after the fall and death of Hitler.

48. The retribution meted out to the Nazis after World War fl was far short in extent of their crimes. Why?
Answer:
The retribution of the Nazis was far short of the brutality and extent of their crimes because the Allies did not want to be harsh on defeated Germany as they had been after World War I. They came to feel the rise of Nazi Germany could be partly traced back to the German experience at the end of World War I.

49. Why did Germany attack Poland? What were its consequences?
Answer:
Poland's refusal to return Danzig, and a rail road corridor through Poland linking East Prussia with the rest of Germany led Germany to attack Poland. (September 1, 1939).
This led Britain and France to deliver a joint ultimatum to Germany demanding a cessation of hostilities and immediate withdrawal of German forces from Poland. When Germany refused to comply both the countries declared war on Germany, leading to the start of the Second World War.

50. Why was the International Military Tribunal set up in Nuremberg and for what did it prosecute the Nazi's?
Answer:
Germany's conduct during the war raised serious moral and ethical questions and invited worldwide condemnation. Therefore, the International Military Tribunal was set up in Nuremberg to prosecute Nazi War Criminals.
The Tribunal prosecuted the Nazi's for Crimes against Peace, for War Crimes and Crimes against Humanity.

51. How did the Jews feel in Nazi Germany?
Answer:
So thorough was Nazi propaganda that many Jews started believing in the Nazi stereotypes about themselves. The images haunted them. Jews died many deaths even before they reached the gas chambers. Even then many a Jews lived on to tell their story.

Wednesday, 26 June 2013

Notes on Water Resources | CBSE | Geography

Question Answers of Water Resources | Class 10

Concepts of the lesson -

WATER SCARCITY AND THE NEED FOR WATER CONSERVATION AND MANAGEMENT
Water Resources | CBSE | Geography | Class 10
Notes on Water Resources
Roof top rainwater harvesting, objectives of Rainwater harvesting, Meaning of multipurpose river valley project, Causes of social movements for some dams, Bamboo drip Irrigation System, Khadins & Johads, Guls & Kuls, major sources of irrigation in India, Conservation of water resources.

Locating and Labelling Dams:
(1) Salal;
(2) Bhakra Nangal;
(3) Tehri;
(4) Rana Pratap Sagar;
(5) Sardar Sarovar;
(6) Hirakud;
(7) Nagarjuna Sagar and
(8) Tungabhadra.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS OF WATER RESOURCES

Q.1: State any three objectives of Rainwater harvesting?
Answer:
(a) To reduce run off water
(b) To raise the water table
(c) To reduce ground water pollution

Q.2: What is a multipurpose river valley project? State any two purposes which are fulfilled by a river valley project?
Answer:
Multipurpose river valley project consists of a dam or series of dams on a river or rivers to fulfil many purposes like:
(a) Irrigation
(b) Electricity
(c) Control flood
(d) Check soil erosion
(e) Inland navigation
(f) Fisheries etc.

Q.3: Mention three major sources of irrigation in India, which source of irrigation is more popular in southern states and Why?
Answer:
(I) The three major sources of irrigation in India are –
(a) Canals
(b) Wells & tube wells
(c) Tanks
(II) Tank irrigation
(III) Because Southern States mostly come under Deccan plateau which are not suitable for irrigation by canals.

Q.4: What is “Water scarcity” and what are its main causes?
Answer:
“Water scarcity” means shortage of water.
CAUSES: (may write any two)
(a) Unequal distribution of rainfall
(b) Large & growing population
(c) Over exploitation of water
(d) Wastage of water by people (Explain all in brief)

Q.5: Name any two multipurpose river valley projects or dams which are causes of new social movements. Why did people oppose them?
Answer:
Two Multipurpose projects which caused social movements –
(a) Narmada –Bachao Andolan
(b) Tehri-Dam Andolan
(c) Sardar Sarover Dam
-Large scale displacement of local communities
-Environment issues
-Demand for Rehabilitation facilities from Government.


Q.6: Explain in brief –
(a) Bamboo drip Irrigation System
(b) Guls & Kuls
(c) Khadins & Johads
Answer:
(1) In Meghalaya, 200 years old system of tapping stream and spring water by using Bamboo –pipes.
(2) People built division channels from rivers for irrigation to their field in western Himalaya is called Guls or kuls.
(3) People developed inundation channels to irrigate their fields were converted into rain storage structure in particularly western Rajasthan Jaisalmer called Khadins and Johads in other parts of its state.

Q.7: Why do we conserve water resources?
Answer:
i) To safeguard ourselves from health hazards
ii) To keep away food scarcity
iii) To protect natural ecosystem (Explain all in brief)

Q.8: What is the main purpose of multipurpose projects?
Answer:
The main purpose of multipurpose projects is: (any six points)
i) Irrigation
ii) Flood control
iii) Generation of hydroelectricity
iv) Soil conservation.
v) Development of inland waterways.
vi) Development of fisheries.
vii) Provision of drinking water.
viii) Inland navigation
ix) Modernization of agriculture.
x) Development of tourism.

Q.9: Write about of hydraulic structure of ancient India?
Answer:
Hydraulic structure like dams built of stone, rubble, reservoirs or lakes, embankments. During the time of Chandargupta Maurya dams, lakes and irrigation systems were built. Irrigation work is also found in Orissa, Andhra Pradesh, and Karnataka etc. in this century. Sringaverapura near Allahabad had sophisticated water system channeling the floodwater of the river Ganga.

Q.10: What are the different problems created by dams?
Answer:
Many problems have been created by dams. Land owners, large framer, industrialists and urban centres all are adversely affected by them. Landless in the village do not gain from dams.
Irrigation pattern have changed. Cropping pattern has changed from subsistence farming to intensive farming which has resulted in ecological imbalance, and salination of the soil. Dams have of the soil.
Dams have created conflicts among the people who want different uses of the water available from the projects.

Q.11: Discuss the present water status of groundwater resources in India?
Answer:
Present status of groundwater resources in India is as follows:
i) Tube wells and wells are being increased singly used in irrigation and other purposes.
ii) This has led to the decreasing water table of the underground water.
iii) Our ground water resources are polluted by domestic waste water.
iv) Groundwater resources have depleted a lot.
v) Ground water resources are also polluted due to the Industrial wastes.

Q.12: What is the need for conservation of water resources? Suggest some measures to conserve water resources?
Answer:
The following are the reasons which cause us to conserve our water resources:-
i) Our resources are limited. Our requirements of water are increasing day by day.
ii) The water resources are unevenly distributed.
iii) Most of our resources especially in cities and urban centers are polluted and unsuitable for drinking and other purposes.
Measures to increase water supply and conservation are described below:
i) Creation of more water storage reservoirs.
ii) Inter basin transfer of water, linking of rivers with one another.
iii) Rainwater harvesting through storage of rain water in ponds, tanks and reservoirs.
iv) Sufficient water percolation facilities to be increased provided it would result in rising of water table.
v) Inter state water disputes must be resolved.
vi) Various water conservation techniques like watershed development and rainwater harvesting should be adopted and made popular.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS OF WATER RESOURCES


Q.1 How can rainwater be harvested? Explain. (Four points)
Answer:
Rainwater can be harvested in the following ways: (any four points)
i) By digging ponds and tanks.
ii) By building embankments and checking dams.
iii) By making arrangements for storage of rainwater on rooftops.
iv) By constructing concrete underground reservoirs.
v) By constructing reservoirs in park and public places and covering them with concrete slabs.
vi) Building plans should invariably be made only when there is a provision for water harvesting.

Q.2: What are the different causes of water pollution? Explain by four reasons.
Answer:
The different causes of water pollution are:
(a) Mix-up of domestic wastes
(b) Mix-up of Industrial wastes,
(c) Use of Chemicals, pesticides and fertilizers used in agriculture
(d) Oil slicking by ships in oceans (Explain all in brief)

Q.3: How rainwater is traditionally conserved in semiarid and arid regions of Rajasthan?
Answer:
In the semi arid regions of Rajasthan particularly in Bikaner, Phalodi and
Barmer, almost all the houses traditionally had underground tanks or tanks for storing drinking water. Water tanks were a part of the well. Developed rooftops would travel down the pipe and was stored in these underground tanks. The first spell of rain water from the subsequent showers was then collected. The rain water can be stored in the tanks till the next rainfall making it an extremely reliable source of drinking water when all other sources are dried up, particularly in summers.

Q.4: Describe Bamboo drip irrigation system?
Answer:
In Meghalaya, a 200 year old system of tapping stream and spring water by using bamboo pipes is prevalent. About 18 -20 litres of water enter s the bamboo pipe system, gets transported over hundred of metres. Bamboo pipes are used to divert perennial springs on the hilltops to the plant site where it is distributed into branches, again made and laid out with different forms of bamboo pipes. The flow of water into the pipes is controlled by manipulating the pipes position. If the pipes pass a road, they are taken high above the land. Reduced channel sections and diversion units are used at the last stage of water application. These last channel sections water near the roots of the plant.

Q.5. Name the Sources of water availability in India?
Answer:
a) Fresh water – lakes, rivers, ponds reservoirs, ice- sheets, glaciers,
b) Underground water – wells, tube wells, spring.
The fresh water is mainly obtained from surface run – off and water that this continually being reserved and recharged enough to hydrological cycle.
Water security: - the storage of water for human use.
Causes of water scarcity: -
i) Low rainfall
ii) Overexploitation
iii) Excessive use and unequal access to water.
iv) Bad quality of water.

Q.6: Where is water scarcity likely to occur in India?
Answer:
Water is scarce in areas where size of population is very large.

Q.7: What is the percentage of hydro electricity produced in India?
Answer:
About 22% of energy is produced from hydro power generation.

Q.8: What are the different causes of water pollution?
Answer:
Water may be polluted by domestic wastes and industrial wastes, chemicals, pesticides and fertilizers used in agriculture

Q.9: Why do we conserve water resources?
Answer:
We conserve water for the following reasons:
i) To safeguard ourselves from health hazards
ii) To ensure food scarcity
iii) To protect natural ecosystem

Q.10: Match the following:
Column A
1. Social movement
2. A dam
3. Jawaharalal Nehru declared the dams as the
4. Mawsynram
5. Multi purpose project

Column B
a) Highest rainfall in the world
b) Temples of modern India
c) Solve many purposes at a time
d) A barrier across flowing water that obstructs the flow
e) Narmada Bachao Andolan.
Answer:
1.(e),2.(d),3.(b),4.(a),5.(c).


Tuesday, 25 June 2013

28 Questions of the Role of the Constitution | DAV

Notes on the Role of the Constitution


Q.1: What does ‘Rule of law’ mean?
Answer:
Rule of law means that every citizen of the country is equal in the eyes of law.

Q.2: What is the Constitution?
28 Questions of the Role of the Constitution
The Role of the Constitution

Answer:
A constitution is a body of fundamental rules according to which the government of a country functions. It contains the powers and functions of various organs of the government and their mutual relationships.

Q.3: Why do we need Constitution?
Answer:
We need a constitution because it provides a set of rules, principles and laws acceptable to almost all, as the basis of life and governance of the country.

Q.4: What is the belief on which the procedures to amend laws is based on?
Answer:
The procedures to amend laws as laid down in the constitution are based on the belief that laws are always evolving and subject to change.

Q.5: Why is the constitution called a living document?
Answer:
Since the constitution keeps on evolving according to the changing condition, circumstances, needs of the society and international obligations, it is not merely a document but a living document that can be altered and modified.

Q.6: What does the constitution of a country reflect?
Answer:
The constitution of a country reflects its distinctive features, cultures and ethos.

Q.7: Name some eminent personalities who were members of Constituent Assembly.
Answer:
Some eminent personalities who were members of the Constituent Assembly were:
a) Jawahar Lal Nehru
b) Vallabhbhai Patel
c) Dr Rajendra Prasad
d) Maulana Azad
e) K. M. Munshi
f) J. B. Kriplani
g) C. Rajagopalachari,
h) Pattabhi Sitarammyya
i) Dr B. R. Ambedkar
j) Dr S. Radhakrishnan
k) M. Gopala Swamy Ayyangar

Q.8: What was Privy Purse?
Answer:
The king of the princely states who merged with India after independence were paid a fixed annual amount of money as a stipend, it was called Privy Purse.

Q.9: What is Preamble?
Answer:
The preamble is the introduction to the constitution.

Q.10: What is called the soul of the Indian Constitution?
Answer:
Preamble is called the soul of the Indian Constitution.

Q.11: What is the chief characteristic of the Constitution of India?
Answer:
The chief characteristic of the Constitution of India is its uniqueness.

Q.12: How many parts, Articles and Schedules are in the Indian Constitution?
Answer:
There are 22 parts, 395 Articles and 12 Schedules in the Indian Constitution.

Q.13: How many methods of amendment are there? Name them.
Answer:
There are three methods of amendment:
a) By simple majority.
b) By special majority.
c) Special majority and Ratification.

Q.14: What makes India a Sovereign State?
Answer:
India is a sovereign state because the country is free from all external controls.

Q.15: What makes India a Socialist State?
Answer:
India is a socialist state because socialism is one of the national goals to be achieved.

Q.16: What makes India a Secular State?
Answer:
India is a secular state. All religions enjoy equal freedom. No discrimination is made on grounds of religion.

Q.17: What makes India a Democratic State?
Answer:
India is a democratic state. Our government is elected by the people and administration of the country is carried on by the representatives of the people. The government is run according to some basic rules.

Q.18: What makes India a republic?
Answer:
India is a republic because the Head of the state i.e. our president (Rashtrapati) is from amongst the people.

Q.19: What does Universal Adult Suffrage mean?
Answer:
Universal Adult Suffrage means that every citizen of India who is 18 years and above is entitled to vote in the elections without any discrimination.

Q.20: What are Fundamental Rights?
Answer:
Fundamental rights are considered as an essential element in every democratic country.

Q.21: When was the Right to vote granted in India?
Answer:
The Right to Vote was granted in 1950 to every citizen of India above the age of 21 years. But 61st Amendment in 1988 lowered the age to 18 years.

Q.22: When was the Right to Education included in the constitution of India for the first time?
Answer:
The Right to Education has been included in the constitution in 2002 for the first time as a fundamental right. According to this, the state shall provide free and compulsory education to all the children in the age group of 6-14 years.

Q.23: Name the five types of writs and define them.
Answer:
The five types of writs are:
a) Hebeas Corpus: It means an unlawfully detained person may be produced before the court to find out whether the detention was legal or not. It is the most valuable writ for the protection of personal liberty.
b) Mandamus: This writ is issued when a public servant has failed to perform a duty. In such a case, the court orders the concerned official to perform the duty not performed earlier.
c) Prohibition: It means to prohibit or forbid. This writ is normally issued by a superior court to the lower court asking it not to proceed with a case which does not fall under its jurisdiction.
d) Certiorari: It means to be more fully informed of. If a superior court wants some additional information or records from a lower court to enable itself to deal with the case more efficiently, the writ may be issued.
e) Quo warranto: It is a writ which is issued to restrain a person from acting in a public office to which he/she is not entitled.

Q.24: When were Fundamental Duties added to the constitution of India?
Answer:
Fundamental Duties were added to the constitution of India in 1976 through 42nd amendment.

Q.25: The best features of which constitutions were included to the constitution of India?
Answer:
The best features of the constitutions of England, USA, Canada, Ireland, etc. were included to the constitution of India.

Q.26: Which features in the Indian Constitution have been borrowed from the British constitution?
Answer:
The following features have been borrowed from the British constitution:
a) Constitutional Head of the state like the Queen of UK.
b) The idea of preamble.
c) The parliamentary form of government.
d) Bicameral Legislature.
e) Making Lok Sabha ( the lower House) more powerful than the upper House.
f) Collective responsibility of the council of ministers.
g) Lok Sabha speaker.
h) The privileges of the members of parliament.

Q.27: Which features in the Indian Constitution have been borrowed from the American Constitution?
Answer:
The following features have been borrowed from the American Constitution:
a) Written Constitution
b) The federal system
c) The Fundamental Rights
d) Head of the state is called President
e) Provision for a Supreme Court
f) Our provinces are known as states.
g) Rajya Sabha in India represents the states like US Senate.

Q.28: Which feature in the Indian constitution has been borrowed from the constitution of Canada?
Answer:
India is known as union of states.

Saturday, 22 June 2013

MCQs of Water Resources | CBSE | Class 10

Multiple Choice Questions of Water Resources | MCQs

Q.1: The total volume of the world’s water is estimated to exist as ocean:
Water Resources | CBSE | Class 10
Water Resources
(a) 75.5%
(b) 85.5%
(c) 96.5%
(d) 65.5%

Q.2: Roof top rainwater harvesting is the most common practice in-
(a) Shillong
(b) Guwahati
(c) Imphal
(d) Patna

Q.3: On which river has Nagarjun Sager Dam been constructed?
(a) River Coyana
(b) River Krishna
(c) River Godavari
(d) River Tapi

Q.4: How much percentage (%) of the Earth’s Surface is covered with water?
(a) About 70%
(b) About 90%
(c) About 60%
(d) None of these

Q.5: What is the rank of India in the world countries in the terms of Water availability per person p.a.?
(a) 129th
(b) 130th
(c) 131st
(d) 133rd

Q.6: It is predicated that nearly 2 billion people will live in absolute water scarcity in the year of –
(a) 2015
(b) 2020
(c) 2025
(d) 2030

Q.7: The first & the only state in India which has made Roof Top Rain water Harvesting Structured compulsory to all the across the state is –
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) None of these

Q.8: Rain water is referred as
(a) Palar pani
(b) Potable water
(c) Underground water
(d) None of these

Q.9: The following is the only state where roof top rain water harvesting is made compulsory
(a) Bihar
(b) Assam
(c) Tamilnadu
(d) Maharashtra

Q.10: Tungabhadra reservoir is across the river –
(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Tungabhadra
(d) Mahanadhi

Q.11: Nagarjuna Sagar dam is across the river
(a) Godavari
(b) Narmada
(c) Krishna
(d) Periyar

Q.12: In which part or state of India people build diversion channels like ‘guls’ or ‘kuls’
(a) Arid region
(b) Western Himalayas
(c) Plains of Bengal
(d) Semi-arid region

CHECK YOUR ANSWERS
1. (c) 96.5%
2. (a) Shillong
3. (b) River Krishna
4. (a) About 70%
5. (d) 133rd
6. (c) 2025
7. (b) Tamil Nadu
8. (a) Palar pani
9. (c) Tamilnadu
10. (c) Tungabhadra
11. (c) Krishna
12. (b) Western Himalayas

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS OF WATER RESOURCES

Q.1: Which rivers in India flow in rift valleys?
Answer:
(i) The Narmada
(ii) The Tapi

Q.2: Name the main physical features of the North plain.
Answer:
(i) Bhabar
(ii) Tarai
(iii) Bhangar
(iv) Khadar and
(v) Bhur.

Q.3: Divide the North Plains into subdivisions.
Anawer:
The North Plains can be divided into the following subdivisions:
(i) The Indus Basin
(ii) The Ganga Basin
(iii) The Brahmaputra Valley
(iv) The Ganga-Brahmaputra Delta.

Q.4: What is understood by the term 'Doab'?
Answer:
The Doab is the region or plain lying between two rivers.

Q.5: Which valley is called 'The Paradise on Earth'?
Answer:
The Kashmir Valley is called 'The Paradise on Earth'.

Q.6: Name the three major river systems of the Himalayas.
Answer:
(i) The Indus river system
(ii) The Ganga river system
(iii)The Brahmaputra river system.

Q.7: What are the two major river systems of the Indian Subcontinent?
Answer:
(i) The Himalayan river system.
(ii) The Peninsular river system.

Q.8: Give the names of major rivers of Peninsular India.
Answer:
The Narmada, The Tapi, The Kaveri, The Krishna, The Godavari, The Mahanadi and The Pennar.

Q.9: Name the tributaries of the Ganga.
Answer:
(i) The Ghaghara
(ii) The Gomti
(iii) The Gandak
(iv) The Kosi
(v) The Tista
(vi) The Son.

Q.10: Name the famous hill station situated in the South.
Answer:
Udagamandalam (Ooty) in Tamil Nadu.

Q.11: Which coast is known for its back waters?
Answer:
The Malabar Coast in Kerala.

Q.12: Which rivers of India flow in rift valleys?
Answer:
The Narmada and the Tapi rivers flow in rift valleys.

Q.13: Why do many peninsular rivers have straight and linear courses?
Answer:
Because of hard rock bed and lack of silt and sand in their courses, they do not form meanders.

Q.14: How much water can India use of the Indus river system according to Indus water Treaty?
Answer:
According to Indus Water Treaty India can use 20% of the total water carried by Indus river system.

Q.15: Name the two main right bank tributaries of the Ganga.
Answer:
(i) The Yamuna
(ii) The Son.

Q.16: What is a braided stream?
Answer:
A stream with small islands of sand and silt in between its course is called a braided stream.

Q.17: What are the main tributaries of the Godavari?
Answer:
The main tributaries of the Godavari are Purna, Wardha, Pranhita, Manjra, Wainganga and Penganga.

Q.18: What are the other names of the Godavari?
Answer:
The other names of the Godavari are Vridha Ganga and Dakshin Ganga.

Q.19: Which states share the drainage of the Mahanadi?
Answer:
The drainage of the Mahanadi is shared by Chhattisgarh, Jharkhand, Orissa and Maharashtra.

Q.20: What is a lake?
Answer:
A water body, completely surrounded by land is known as a lake.

Q.21: Where is Wular Lake situated?
Answer:
Wular Lake is situated in Jammu and Kashmir.

Q.22: How was Wular Lake formed?
Answer:
Wular Lake was formed due to the tectonic activity.

Q.23: Name some important fresh water lakes of India.
Answer:
Some important fresh water lakes of India are Dal Lake, Bhimtal, Nainital, Loktak and Barapani.

Q.24: Which is the major salt water lake of India?
Answer:
Sambhar Lake (Rajasthan) is the major salt water lake of India.

Q.25: Which areas of the rivers are the most productive areas of the world?
Answer:
Estuaries, where fresh and salty water mix with each other, are the most productive areas of the world.

Q.26: How does our health get affected by polluted river water?
Answer:
Several diseases water borne affects our health.

Q.27. Imagine life of man without fresh water.
Answer:
Fresh water is a prerequisite for human life.
If fresh water is not available:
i. Man's existence on the globe will be out of question.
ii. No agricultural crop will grow.
iii. No industries will be there.
iv. All plant and animal kingdom will finish.

Rare Moral Stories

Like